Knæsmerter og cykling - Hvorfor får du ondt, og hvad kan du gøre?


2. oktober 2020 Tilbage

Ondt i knæet er en af de hyppigste skader og gener vi ser ved cykelryttere på alle niveauer. Der er mange forskellige typer knæsmerter og måder smerterne i knæet kan opstå på. Problemet stammer ofte fra andre områder end selve knæet. Derfor opfatter vi ofte knæet som ”ofret” da ”skurken” meget tit sidder om i foden eller hoften. Det er essentielt at få undersøgt hvilke knæsmerterne du har for at komme dem til livs.

HVAD SKYLDES KNÆSMERTER VED CYKLING?

Ondt i knæet kan skyldes mange forskellige faktorer som forkert biomekaniks belastning, overbelastning (overuse), sene-og slimsæk irritation. De seks primære knælidelser er: 
Forreste knæsmerter som kan skyldes forkert sadelhøjde, ofte lav sadelhøjde eller at sadlen er placeret forlangt fremme (setback) i forhold til krankboksen. Det kan også opstå som følge af tungt gear og lav kadence, som øger stresset på musklerne omkring knæet og derved stresser knæleddet, hvorved skaderne opstår.

Inderside knæsmerter (mediale) kan forekomme efter forkert klampe indstilling. Det ses ofte hvis klampen roterer foden for meget udad, hvorved tæerne væk fra cyklen (toe-out position). Smerter kan også opstå som følge af for bred fodstilling, som øger stresset på indersiden af knæet.  Manglende svangstøtte under foden eller støtte under storetåen kan medføre øget kollpas af foden, som ender med at påføre øget stress på indersiden af knæet.
Yderside knæsmerter (laterale) kan forekomme efter forkert klampe indstilling. Ofte sker det at tæerne presses for meget ind ad mod cyklen (toe-in) eller at fodstillingen er for smal. Spændt/stram muskulatur i balden (gluteus medius/maximus, periformis eller tensor facialate) kan være stor betydning for udviklingen og vedligeholdelsen af smerter relateret til ydersiden af knæleddet. Det store sene bånd på ydersiden af låret (tractus iliotibialis) kan blive betændt og være årsagen til yderside knæsmerter.

Slidte klampe eller pedaler er en væsentlig faktor for den biomekaniske påvirkning for både yder-og inderside knæsmerter. Ofte medføre det i starten en træthed omkring knæet, der langsomt udvikler sig til smerter.

Diffuse knæsmerter kan skyldes forkert biomekanisk belastning, som ofte resulterer i forskellige irritationer (patellofemoral pain syndrome eller chondromalacia). Ofte forekommer disse som et resultat af for tung kadence, lav sadelhøjde eller muligvis en forkert sadel, som ikke yder tilstrække støtte for dit bækken.

Smerter på bagsiden af knæet opstår ofte fordi at der cykles med for høj sadelhøjde. Det stresse og overstrækker ledkapsel og sener på bagsiden af knæet. Dog kan der forekomme irritation af senerne fra baglåret som ofte skyldes forkert indstilling af klamper eller for høj sadlehøjde.
Smerter inde i selve knæet kan skyldes pres, stræk eller slid (atrose) på slimsække, menisker og ledbånd/korsbånd. Disse kan være biokemiske relateret og er ofte en kombination af overstående.


DET KAN DU SELV GØRE FOR AT BLIVE SMERTEFRI

Tjek om sadelhøjden er for lav. Det kan være svært, men dur bør have en 35 graders knævinkel i bunden af pedaletrådet. Der hvor knæet er mest udstrakt. Meget ofte kan du komme tæt på, hvis du lige akkurat kan nå pedalen med hælen (uden cykelsko) i bunden af pedaltrådet. Sørg for at dine klamper er korrekt indstillet (det skal føles naturligt når du sidder på cyklen. Således du ikke føler dig ”låst”) og at de ikke er slidte. Det samme gælder for pedalerne. Træn ikke for meget, for hurtigt og huske restitution imellem træningspas. Der kan med fordel benyttes styrketræning til at styrke muskulaturen omkring knæet og skabe stabilitet i knæleddet. Ofte er det en god ide at fokusere meget på baglårs styrken.

LAD VELOFIT HJÆLPE DIG MED AT KOMME SMERTERNE TIL LIVS

Det er essentielt at få undersøgte og udredt hvilken type knæsmerter man har. Hos Velofit forløber bikefitprocessen altid gennem fire faser: grundigt interview, fysioterapeutisk undersøgelse og biomekaniske vurdering. Med bagrund i disse indstilles din cykel og det vurderes om der er behov for igangsættelse af yderlige behandling, styrketræning eller udstræk. Slutlig lægges der altid en grundig plan for hvordan vi kommer dine knæsmerter til livs.

HAR DU DÅRLIGT KNÆ?

Pas på med at træne for meget for hurtigt og kør gerne i lette gear med en kadence på 80-90 RPM. Er du i tvivl om hvordan du skal komme i gang, bør du altid kontakte sundhedsfagligt personale der har indgående kendskab til cykling.

Skrevet af: Fysioterapeut Thomas Bundgaard, stifter og ejer af Velofit
 

Kommenter

Har du kommentarer, ris eller ros til dette indlæg? Så hører vi gerne fra dig.